Tekstikoko aA

Ajankohtaista

  • alt=""
  • alt=""
  • juhannusruusu-kuvaamo-into2006159087.jpg
 
 

Ajankohtaista

08.03.2022

Tiedote Ukrainan tilanteeseen liittyen 8.3.2022


Ukrainan sotatila aiheuttaa huolta ja varautumista laajasti yhteiskunnassamme. Humanitäärisen avun tarve tulee jatkumaan pitkään. 

Tässä kootusti tietoa ukrainalaisten auttamisesta, ja Kuntaliiton suosittamia varautumistoimia kunnille. 

Tilapäinen suojelu
Euroopan neuvosto on 4.3.2022 hyväksynyt tilapäisen suojelun käyttöönoton vuodeksi sodan seurauksena Ukrainasta pakenevien henkilöiden maahantulon vuoksi. Tilapäisen suojelun myöntäminen mahdollistaa sen, että suojelua voidaan tarjota rajatulle joukolle nopeassa ja turvapaikkamenettelyä kevyemmässä prosessissa. Ukrainan sotapakolaiset saavat Eu-alueella oleskeluluvan vuodeksi rekisteröinnin jälkeen. 

Kuten turvapaikanhakijoilla, tilapäistä suojelua saavilla on oikeus asua vastaanottokeskuksessa ja oikeus vastaanottokeskuksen järjestämiin palveluihin. He saavat esimerkiksi terveydenhuollon palveluita ja välttämättömiä sosiaalihuollon palveluita, ja heidän välttämätön toimeentulonsa turvataan. Halutessaan he voivat järjestää asumisensa myös itse. Tilapäistä suojelua saavilla on välittömästi oikeus tehdä työtä.  

Tilapäistä suojelua haetaan poliisilta tai rajaviranomaiselta, kuten turvapaikkaakin. Sisäministeriö ja Maahanmuuttovirasto valmistelevat menettelyä, jolla tilapäistä suojelua käytännössä myönnetään. Maahanmuuttovirasto laatii ohjeistusta suojelun piiriin kuuluville.

Ukrainasta saapuvista kuljetuksista ilmoittaminen Migriin

Maahanmuuttovirasto pyytää ilmoittamaan Ukrainasta vapaaehtoisilla kuljetuksilla saapuvista ukrainalaisista. Tämä on tärkeää palvelujen järjestämiseksi. Lukuisat toimijat ja yksityishenkilöt ovat kertoneet hakevansa Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen takia paenneita ihmisiä Suomeen.

Maahanmuuttovirasto on ottanut 3.3.2022 käyttöön ilmoituslomakkeen, johon pyydetään kuljetuksia järjestäviltä ennakkotiedot Ukrainasta saapuvista kuljetuksista:

https://link.webropolsurveys.com/s/kuljetukset-suomeen

Kuntien varautuminen
Kuntaliitto kannustaa kuntia ja maakuntien liittoja tukemaan omien mahdollisuuksien mukaan Ukrainan ystävyyskuntia ja paikallishallintoa luotettavien tahojen kautta. Kuntien on kuitenkin hyvä huomioida myös omat huoltovarmuuskysymykset, kun tukikysymyksiä harkitaan.

Virtain kaupunki kartoittaa tällä hetkellä majoitustiloja hätämajoitukseen sekä mahdollisiin pidempiaikaisten turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen. Lisäksi kaupungin omaa huoltovarmuutta parannetaan entisestään.  

Kaupunginhallitus käsittelee Ukrainan tilannetta maanantaina 14.3.2022 kokouksessaan. 

Valtioneuvoston tiedotustilaisuus 
Valtioneuvosto piti tiedotustilaisuuden Ukrainasta pakenevien ihmisten auttamisesta sekä vastaan-otosta Suomessa 7.3.2022, joka on nähtävissä seuraavan linkin kautta: https://www.youtube.com/watch?v=OEB77QhVLL0

 Valtioneuvosto on tiedotustilaisuudessaan 7.3.2022 kertonut, että Ukrainasta paenneiden majoitustarpeen kasvuun on varauduttu vastaanottopaikkojen lisäyksellä jo toiminnassa olevissa vastaanottokeskuksissa ja majoituspaikkojen määrää on nostettu nyt noin 2000 paikalla. Uusia vastaanottokeskuksia tai hätämajoitusta ei toistaiseksi ole tarve järjestää. Suomessa on eri puolella maata 27 vastaanottokeskusta, joista 7 on alaikäisyksiköitä. 

Kansallisia järjestöjä:

Moni suomalainen haluaa auttaa. Yksityishenkilöillä paras tapa auttaa on erilaisten avustusjärjestöjen kautta. Apua voi antaa esimerkiksi seuraavien järjestöjen kautta: 

SPR katastrofirahasto: https://www.punainenristi.fi/lahjoita/katastrofirahasto/

Unicef: https://www.unicef.fi/

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR: https://donate.unhcr.org/int/en/ukraine-emergency

Pelastakaa lapset:  https://www.pelastakaalapset.fi/

Kirkon Ulkomaanapu: https://www.kirkonulkomaanapu.fi/


Tilanne elää jatkuvasti ja päivitämme tiedotetta tarpeen mukaan. 


Lisätietoja:
Kaupunginjohtaja Henna Viitanen, puh. 044-715 1201, sähköposti: henna.viitanen@virrat.fi 

 

 
 
 

Sivua päivitetty: 16.05.2024