Tekstikoko aA

Ajankohtaista

  • alt=""
  • juhannusruusu-kuvaamo-into2006159087.jpg
  • alt=""
 
 

Ajankohtaista

29.03.2022

Tiedote: Kaupunginhallitus hyväksyi kaavoitusaloitteen tuulivoimaosayleiskaavan laatimisesta Myyräkankaan alueelle


Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan maanantai-iltana 28.3.2022 Abo Wind Oy:n kaavoitusaloitteen osayleiskaavan laatimisen aloittamisesta Myyräkankaan alueella. Kyseessä on ensimmäinen tuulivoimaa koskeva kaavoitusaloite Virroilla. 

Suunnitellulla alueella on 8.6.2017 voimaan tullut Pirkanmaan maakuntakaava 2040, jossa alueen eteläinen osa on osoitettu tuulivoima-alueeksi tv1. Suunniteltu alue sijaitsee Virtain kaupungin länsipuolella Kihniön rajalla. Hanke kytkeytyy Kihniön puolella suunnitteilla olevaan tuulivoimapuistoon, joka käsittää Kihniön osalta 21kpl tuulivoimalaa. Virtain kaupungin alueella hakijan tavoitteena on osayleiskaava, joka mahdollistaa noin kahdeksan (8), yksikköteholtaan noin 6-10 MW ja kokonaiskorkeudeltaan enintään 300 m korkean tuulivoimalan rakentamisen suunnittelualueelle. 

Suunnitellun alueen alustava pinta-ala on n. 1342 ha. Alue on pääasiassa talousmetsää yksityisten maanomistajien omistuksessa. Osayleiskaava-alueen rajausta tarkennetaan tarvittaessa kaavaprosessin aikana. Abo Wind on solminut tuulivoimahankkeen kehittämisen edellyttämät maanvuokraussopimukset suunnittelualueen maanomistajien kanssa.

Hankkeelle tullaan soveltamaan YVA-menettelyä (ympäristövaikutusten arviointi). Kaavamenettelyssä tullaan selvittämään eri vaihtoehtoja esimerkiksi tuulivoimaloiden sijoituspaikkojen, tuulivoimaloiden lukumäärän, tuulivoima-alueen lopullisen koon ja sähköverkkoon siirtämisen osalta. Suunnittelualueella suoritetaan selvityksiä luonnon ja linnuston osalta ja tuulivoimaloiden sijoituspaikkojen soveltuvuus tutkitaan tarkemmin maastossa. Hanke toteutetaan tiiviissä yhteistyössä maanomistajien, lähialueen asukkaiden, kaupungin ja muiden viranomaisten kanssa, kaikissa vaiheissa. 

Hankkeessa tullaan noudattamaan Ympäristöministeriön julkaisemia ohjeita tuulivoimamelusta ja tuulivoimarakentamisen suunnittelusta sekä sosiaali ja terveysministeriön antamia sisätilan pienitaajuisen melun toimenpiderajoja. 

Kaavan laadinta on monivaiheinen suunnittelu-, vuorovaikutus- ja päätöksentekoprosessi, jolle maankäyttö- ja rakennuslaki antaa puitteet. Kaavaprosessi muodostuu aloitus-, valmistelu-, ehdotus- ja hyväksymisvaiheista. Kaavan sisältöä koskevat kysymykset ratkaistaan lopullisesti maankäyttö- ja rakennuslain mukaan osayleiskaavamenettelyssä. Valtuusto päättää kaavan hyväksymisestä. 

ABO Wind vastaa osayleiskaavan laatimisen ja osayleiskaavatyössä tarvittavien selvitysten laadinnasta. Osayleiskaava laaditaan oikeusvaikutteisena tuulivoimayleiskaavana, jolloin kunta voi myöntää rakennusluvat osayleiskaavan perusteella.

Seuraavassa vaiheessa kaupunginhallitus käsittelee erillisen kaavoituksen käynnistämistä koskevan sopimuksen, jossa määritellään tarkemmin kaavoituksen eteneminen ja sopimustekniset asiat.


Lisätietoja:

Kaavoitus- ja kehittämispäällikkö Mika Aalto, puh. 044-715 1250,
sähköposti: etunimi.sukunimi@virrat.fi

Kaupunginjohtaja Henna Viitanen, puh. 044-715 1201,
sähköposti: etunimi.sukunimi@virrat.fi

 

 
 
 

Sivua päivitetty: 16.05.2024